egyirányú út, ahová megyek
2021. április 17. írta: easternsugar01

egyirányú út, ahová megyek

 

nagyon gyakran találkozom az órákon azzal, hogy nem mindenkinek egészen tiszta a kétféle kék alapon fehér nyilas tábla értelme. 

az egyik, amiről beszélünk, a kötelező haladási irány, a másik pedig az egyirányú út, ha másról nem, onnan jegyezzétek meg, hogy ez az, amit az Edda Művek is igen lírai szerzeménybe foglalt. 

 

jó, megpróbálok nem élcelődni ezen, mert ez az egyetlen olyan Edda-szám, amit tényleg szeretek is.

 

kötelező haladási irány:

 

 



 

 

 

 

 



 

 

ezerféle változata van, jobbra, balra, egyenesen, ez is, az is, nagy ritkán mindhárom, visszafordulás, stb. 

a lényeg, hogy a kötelező haladási irány táblák kör alakú, kék alapon fehér nyilak, amelyek, és ez a lényeg, mindig a kereszteződések

ELŐTT 

vannak kitéve. 

 

miért? 

hát mert ha nincs kereszteződés, akkor semmi értelme kitenni a táblát. mész, mész, és egy utca közepén kitesznek egy csak egyenesen táblát, ennek semmi értelme, amúgyis csak egyenesen mennél, hacsak nem bele a falba. 

ahol van kötelező haladási irány, ott egész biztosan lesz kereszteződés is. 

 

a tábla pedig megszabja, hogy merre mehetsz abban a kereszteződésben. 

ha csak egyenesen, és ez hasonlít legjobban az egyirányú táblához, akkor az csak annyit jelent, hogy bár fizikailag volna rá lehetőség, nem fordulhatsz be, még egyszer:

 

 

 

 

tele van vele például az Üllői út is, azokon a sarkokon, ahol nem lehet befordulni. de elég könnyű belátni, hogy az Üllői út nem egyirányú.

 

egyirányú út:

 

ahová megyek, a kezem levegőt markol, mikor keresi két kezed. na jó, hagyjuk Pataky mestert, az egyirányú utca tábla négyzet alakú, kék alapon fehér nyíl, és ha egy utca egyirányú, akkor az a kereszteződés

UTÁN 

van kitéve. 

 

 



 

 

miért? 

mert ez egy információs tábla lényegében. kedves sofőr, ahova most bejöttél, ez itt egy ilyen utca, tiszta nyereség, nem fognak szembejönni. addig tart, amíg nem jön a következő kereszteződés. ha az utca sok kereszteződésen át egyirányú, akkor minden sarok után ki van téve a tábla. ha nincs, akkor nem egyirányú. 

tudjátok, ha akarnak az embertől valamit, akkor azt megmondják. 

de miért kell minden sarok után kitenni a táblát? 

hát természetesen azért, mert bármelyik sarkon fordulsz be az adott utcába, kapnod kell infót, hogy ez milyen utca, és mi vár itt rád, lesz-e például szembeforgalom.

honnan is kéne kitalálnod, mit raktak ki három sarokkal azelőtt, hogy befordultál?

 

teljesen logikus a különbség, ne keverjétek. kéknek kék, meg fehér nyíl is van benne, de semmi köze egymáshoz. 

 

ezt pedig még így muszáj a végére, Pataky Attila margójára, ha szabad így fogalmaznom.

 

 



 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bekesvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr4916504644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása