balra át, balra át, áldja meg az isten Horn Gyulát!
2021. április 17. írta: easternsugar01

balra át, balra át, áldja meg az isten Horn Gyulát!

 

 

sokszor szokott az ember belezavarodni a KRESZ-kérdésekbe, főleg, amikor rajzok és érdekes logikai feladványok helyett élőben találkozik velük. 

nagyon sok képes KRESZ - feladat szól például egyenrangú, azaz jobbkezes kereszteződésekről, és azok mindenféle bonyolításáról, villamossal meg egyebekkel súlyosbítva. 

 

ezeket nem is azért kell begyakorolni, mert az életben nagyon előfordulnának, hanem azért, hogy reflexszerűen benne legyen az ember fejében legalább az alap. 

 

a valóságban nagyon sok közlekedési helyzetet ott és akkor körültekintéssel, udvariassággal oldunk meg, a villamos meg igen ritkán szerepel jobbkezes kereszteződésben (mondjuk ki, Budapesten én nem tudok ilyenről). 

 

nagyon sok bonyolult vitát és fejtegetést olvasok néha mindenféle képes KRESZ -feladatok alatt, és ez valóban nagyon fontos is lehet mondjuk a bíróságon, amikor megítélik a kártérítést. 

 

viszont mi az alap, amivel a leggyakrabban találkozunk? 

 

1. jobbkézszabály

 

azért ez remélem, tényleg alap. bringásoknak is. egyenrangú, azaz jobbkezes kereszteződés, tudjátok, amivel rágom a fületeket: amikor senkinek nincs elsőbbségadás vagy stop-táblája. elengeded, aki tőled jobbról jön . vannak mindenféle alesetek, de alapvetően, legalább ennyi legyen meg! 

 

2. jobbra kanyarodás 

 

hát ez a legegyszerűbb dolog a világon, te vagy Zámbó Jimmy, a király, nem akadályozol senkit, hajrá. elslisszansz a járda mellett, és már ott sem vagy, te vagy az első. minden esetben. 

persze ugye mondanom sem kell, hogy akkor, ha nincs egyéb jelzésed, tehát ne húzz el jobbra oda se nézve, ha piros a lámpa, vagy táblád van. 

 

ki az, akire mégis figyelned kell ilyenkor? 

hát a bringás, aki az út jobb szélén egyenesen megy tovább, illetve a gyalogos, aki pont átmegy azon az úton, amelyikre te rákanyarodsz. na őket légy szíves, ne daráld le, ha másért nem, hát azért, mert tovább tart a rendőri és mentős intézkedés, mint a  körülnézés. 

 

3. balra át, ugye

 

ez egy szomorú helyzet, mert sajnos az esetek többségében te vagy a lúzer utolsó, aki kénytelen megvárni a többieket. 

miért? 

mert a jobbra fordulóval ellentétben te találkozol mással is, mivel te átvágod az egész úttestet, így sajnos te kevered a legtöbb bajt. 

így ha SZEMBŐL érkezik valaki, és egyenesen megy, neki elsőbbséget kell adnod. 

ha ez egy jobbkezes kereszteződés, és te vagy jobbra, akkor mehetsz, mert a jobbkézszabály megengedi neked, de ha már szemben is van valaki, akkor sajnos, rá megint várnod kell. 

 

ha balra fordulsz, figyelj jobban, és akkor még ott is ott a bringás meg a gyalogos, nem is szólva a bal oldalon melletted egyenesen elhúzó motorosról. 

NÉZZ KÖRÜL, ha oldalra mozdulsz, és akárcsak Zámbó Jimmy, szemeddel láss. 

a balra fordulás macerás művelet. 

 

4. hull a hó, teli zöld 

 

tudom, hogy a telizöld, sőt, telezöld egy szóba írandó, de így jött ki a szóvicc. 

sokan emlékeztek erre, én is így vagyok az iskolában tanultak egy részével, mint mondjuk muhi csata meg kovalens kötés, hogy emlékszem ilyen vezényszavakra, de minden kontextus nélkül. 

 

na, akkor mi van ezzel a telezölddel? 

a telezöld annyit jelent, hogy nincs a zöld lámpában nyilacska, ami mutatja, hogy kinek zöld. 

mindenkinek zöld. 

vagyis, mindenkinek, aki egymással párhuzamos. 

tehát, a keresztben jövőnek lehet zöld? 

nyilván nem, hiszen akkor semmi értelme az egész lámpásdinak. 

ha neked zöld, akkor keresztben piros. 

 

de mégis van, akivel találkozhatsz zöld lámpánál:

a szegény lúzer balra forduló. vagy te vagy a szegény lúzer balra forduló. akkor meg az egyenesen jövővel találkozol. 

annyi a varázslat, hogy ha telezöld, tehát mindenkinek zöld, akkor mindenki ugyanazt a jelet kapja, tehát midnenki mehet. 

ha ezek között lenne ütközés, ezt is szabályozni kell. 

így újra életbe lép a kanyarodási szabály: a jobbra forduló nem érdekel senkit, a balra forduló viszont orrát lógatva, az úttest közepén megvárja, amíg mindenki elmegy, akivel összeütközhetne. 

 

sok bonyodalmasabb helyzet is adódhat persze, de ha legalább ezeket reflexszerűen alkalmazod, a nehezével megvagy. 

javaslom, hogy a kreszteszt.net oldalon csak egyszer fél órában csináljátok végig a képes feladatokat, ha megérzitek a logikáját, nem kell már sokat gondolkozni rajta. 

komolyan mondom, hogy sokat segít. 

valamint hallgassátok a youtube-on Kreszprofesszort, aki mindent, de mindent tud erről. 

gyakorlásképpen, kedves újrakezdők és rég nem vezetők, az egyáltalán nem beugratós képen miért az a megoldás, ami?

A bejegyzés trackback címe:

https://bekesvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr4016504606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása