a felsőbbrendű autós a rakparton
2021. április 17. írta: easternsugar01

a felsőbbrendű autós a rakparton

 



 

a napokban valahogy kicsit elgurult a gyógyszerem. van ez a Budapesti Autósok Közössége nevű facebook-oldal, biztosan sokan ismeritek. 

a jelentős része, nem akarok ilyen pocsék közhelyet leírni, de jó magyar szokás szerinti egymás feljelentgetése. vannak hasznos közlekedési hírek is, nem mondom, de amióta feltalálták a fedélzeti kamerát, azóta tömegek élnek boldogan a lehetőséggel, hogy egymást piszkálják, jelentgessék és nyilvánosan pellengérre állítsák, a kommentelők legnagyobb örömére. egyébként vitathatatlan haszna is van a dolognak, sokat segít az igazi veszélyeztető rohadékok, például az ilyen büntetőfékező és egymással kakaskodó figurák leleplezésében és elkapásában. de azért alapvetően mindenki boldog, ha köpködhet egymásra, remek terep. 

 

a gyógyszerem viszont nem ettől gurult el, ezt lehetne elemezni, hogy a népítélet hasznosabb mint káros, vagy fordítva.

a minap viszont arról szólt egy cikk, hogy húsvét hétvégéjére lezárják a rakpartot az autósok előtt, és lehet sétálni meg bringázni. a cikk tényszerű néhány mondat volt. 

na de ami a kommentekben elindult! 

az úgynevezett autós társadalom színe-java megnyilvánult, hogy:

-kurva Karácsony Gergely 

-ezek itt ne sétálgassanak

-miért nem sétálgatnak az erdőben 

-nekem autóval JOGOM VAN 

-majd bezzeg áll a dugó a környező kis utcákban 

-a sok lila bölcsész a köcsög bringájával

-(személyes kedvencem): az összevissza imbolygó gyalogosok, akik ráérnek, bezzeg én 

-mi fizetjük az úthasználatot, mert súlyadó meg jövedéki adó a benzin árában, ezek meg itt ingyen támolyognak fel-alá a hülye görkorcsolyáikkal

 

őszintén bevallom, kifordul a gyomrom az úgynevezett autós társadalom e megnyilvánulása láttán, pedig egyik kezem vezetést tanít, a másik meg fehér furgonos futár.

és ez a nagy autós öntudat általános. vigyázni kell vele, mert amint az embernek autó nő a segge alá, elkezd hozzá kinöveszteni egyfajta erősebb kutya-jogosultságérzetet is. azt hiszem, kell hozzá egy kis tudatosság, hogy ez ne történjen meg automatikusan. 

 

mert mi az, hogy mi fizetjük az utat a benzinnel meg a súlyadóval, és akkor mindenki másnak takarodó? hogy tessék?! 

szeretném kérdezni, hogy és ki teszi tönkre azt az utat? a biciklis jár rajta tonnányi járművel hetvennel, kipufogógázt eregetve? netán a gyalogos? 

meg mi az, hogy az imbolygó gyalogos? aki ezt leírta (és ez nem egy ember, hanem tendencia), annak szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy amint kiszáll, ő maga is a lenézett gyalogos lesz a következő arra járó nagymellényű autós szemében, akkor is, ha csak beugrik a dohányboltba. 

 

amúgy aki nem lakik zöldterület mellett, vagy netán Budán valami szép panorámás helyen, az fulladjon meg, az ne sétálgasson, mert a város az autósé? mégis milyen alapon? 

az a fajta mindennapos,kényelmi autózás (itt majd mindenki megmagyarázhatja, hogy de neki aztán MUSZÁJ), nem valami istentől eredeztetett előjog, ami márpedig jár, hanem a várost súlyosan károsító jelenség. igen, csináljuk, a rendesebbje azért talán nem jár a vécére is autóval, de ez egy olyan dolog, ami ha nem figyelünk rá külön, akkor kialakul, csak attól, hogy autód lett.

 a vezetés nagyon hasznos tudomány, mit is mondjak mást, hiszen ebből élek, de ez nem jelenti azt, hogy az autós, aki bizonyos díjat fizet a város és az utak tönkretételéért, valami felsőbbrendű létforma. 

 

mekkora hörgés lenne, ha a legbelső belvárosból kitiltanák az autókat, pedig milyen jót tenne. 

így is az övék/miénk a város, így se lehet mozdulni az autóktól, igenis jót tesz egy kis visszafogás.

a bringásnak inkább köszönjétek meg, anyázás helyett, hogy nem szaporítja tovább a dugót. 

 

még egy külön alfaja az ilyen arcoknak a "nem szállok fel a villamosra, mert fúj, milyen a BKV, meg a csövesek". 

rendszerint persze autóból fintorogva, neki MUSZÁJ, mert a BKV az fúj. 

nyilvános posztban sajnos nem írhatom le, mit csinálnék az ilyennel, mert akkor semmivel nem lennék jobb �. 

ebben a városban élsz, ez a város ilyen, az előnyei kellenek, de ami velejárója, az fúj, és fintorgok

  1. BMW-ből, zöldövezeti házamba tartva, de előtte telepöfögve a várost, mert ott van dolgom

  2. leharcolt Suzukimból, ahonnan a csövestől a villamoson háromhavi fizetés választ el. 

 

a BKV lehetne jobb is, de ennyi pénzből egyébként csoda hogy van, és Európában nem rossz helyen állunk abban, hogy az egész városban bárhova el lehet jutni vele. ne nagyon tessék rá pofákat vágni.

 

ezer bocsánat az indulatokért, de egyszerűen rettenetes ez, én, bár egyébként hivatásos sofőr vagyok, nem szeretném, ha a magyar autós társadalom részeként emlegetnének. 

és nem csak mert az autózás mellett igen sokat bringázom, motorozom, BKV-zom és főleg gyaloglok, nem ez a lényeg, hanem ez az "én fizetem, nekem jár" gusztustalan felsőbbrendű jogosultságérzet. 

igenis sétáljunk és bringázzunk a rakparton.

akkor vezessünk, ha kell, ha fontos tényleg, és akkor biztonsággal és toleránsan. ha vezetsz, te vagy az erősebb, tehát tiéd a több felelősség, ne a gyalogosra köpködj, hanem ne gázold el.

 

nem muszáj megfulladni a belvárosiaknak sem egyrészt, másrészt hol van az megírva, hogy Az Autós a város legfontosabb tagja? 

 

vannak egyébként fontos forgalomszervezési elvek, hogy mit érdemes lezárni, meg mit nem, de itt csak arra megy ki a játék, hogy juj, kényelmetlen, meg dugó lesz. a dugó generálása bizonyos értelemben pont arra jó, hogy elvegye az ember kedvét a minden ittyre-fittyre autóba üléstől. 

nem véletlen, meg nem is a lilabringásköcsögbölcsész Karigeri személyes hóbortja. 

 

aki meg azzal jön, hogy de micsoda dugó lesz a környező utcákban, az legyen szíves, ha nem mentős, szállító, vagy mozgássérült, szálljon fel szépen a kettes villamosra, nézze meg a panorámát, és úgy menjen locsolkodni, meg a többi nagyon sürgős hétvégi dolgára.

 

itt írtam arról, hogy miért bringázz akkor is, ha vezetsz, ez pedig alap KRESZ bringásoknak, akiknek nincs jogsija, hogy ne nyírjátok ki magatokat és jóhiszemű embertársaitokat �

A bejegyzés trackback címe:

https://bekesvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr7716504656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása