városlogikai gyorstalpaló
2021. április 17. írta: easternsugar01

városlogikai gyorstalpaló

 


tájékozódási futásként szoktam hivatkozni azokra az órákra, amikor (haladóbbak esetében) használunk gps navigációt. 

 előbb-utóbb úgyis fogjátok használni, akkor jó, ha tudjátok értelmezni, igazából csak akkor segítség. 

a másik vesszőparipám viszont, és ezt aztán már mindenki hallotta tőlem, hogy azért minimális városismeret és tájékozódási készség nem árt, minél jobban tudod, hogy nagyjából merre mész, a vezetésed is annál biztosabb lesz. mivel az órák Budapesten, és a környékbeli autópályákon zajlanak, és a többségetek itt is fog vezetni utána, ezért általában a város felépítéséről szoktam magyarázni nektek, amíg ki nem érünk az autópályára :) 

nézegessetek most ti is egy kis térképet a bejglik megemésztése közben! tök jól bele lehet nagyítani, és látszanak a főbb utak nevei is! 

nyilván nem kell futár- vagy taxis-szinten ismerni minden utcát, nézzétek el, hogy nekem pont ez a személyes mániám, de a nagyjábóli irányzékot, bizonyos tájékozódási és viszonyítási pontokat, a város alapvető logikáját nagyon hasznos körülbelül tudni. 

ilyen például, hogy 

-merre van épp hozzád képest a Duna

-a hidak hogy helyezkednek el egymás után (ezt azért jó tudni, mert a hidak a városon belül is sokszor ki vannak táblázva) 

-a legnagyobb főutak (amikből a városból kieérve az egyszámjegyű utak lesznek) hogy helyezkednek el

-melyik városi főútból lesz melyik országos főút 

-a körutak elhelyezkedését

ami a főutakat illeti, a képen gyönyörűen lehet látni, egyébként tökéletesen logikusan, hogy északnyugatról indulva, az óramutató járása irányába ágaznak ki a városból a főutak, 1-től 7-ig. ezt szépen mutatják az utcanevek is, mivel ezeket a főutakat a budapestiek nagyjából ismerik, így segít tájékozódni ez is.

1-es főút lesz kifelé a Budaörsi útból, merthogy Budaörs felé tart

2-es lesz a Váci útból Vác felé 

3-as a Kerepesi út folytatása

4-es lesz kifelé az Üllői útból

5-ösként folytatódik a Soroksári út 

6-osként a Budafoki út 

7-es pedig a Balatoni út 

és itt körbe is ér az óramutató. 

ezeket karikáztam be a térképen, és így szépen látszik is, ahogy kiadják a kört. 

ugyanezeket a vonalakat követik az autópályák, az egészet pedig a körutak kötik össze, azt is lehet látni a képen:

belül a Kiskörút, ami a Szabadság- és majdnem szabályosan a Lánchidat köti össze (itt jár végig a 47-49es villamos) 

eggyel kijjebb a Nagykörút, ez a Margit- és a Petőfi-hidat köti össze (a hírneves 4-6os vonala) 

még eggyel kijjebb a külső körút (Róbert Károly, Hungária és Könyves Kálmán körút), ami a Rákóczi- és az Árpád-hidat köti össze (ezt pedig az 1-es villamosról ismerheted fel) 

legkívül pedig az M0 körgyűrű, ami ha egyszer teljesen elkészül, körbemegy Budapest körül, és az összes autópályára és főútra rá lehet hajtani róla. 

ha ezt most megnézitek a térképen, jól látszik az egész felépítés, úgy van kitalálva, hogy viszonylag logikus legyen. 

akivel már mentünk az M0-s autópályán, hosszan szoktam mutogatni a táblákat, ahogy megyünk egy irányba rajta, már jól kiadja az összképet, ahogy egymás után metszik a körgyűrűt a főutak. 

ezt azért jó egy kicsit érteni és ismerni, mert sokkal magabiztosabban tudsz közlekedni, ha nagyjából tudod (nyilván nem mellékutcára pontosan), hogy mi után mi következik, mikor érdemes elkezdeni figyelni a lehajtót, nagyjából a város melyik részénél járhatsz. 

nézzétek el nekem, hogy ilyen hosszan elemzem ezt, nem csak azért, mert a tájékozódás az egyik kedvenc részem az egészben, hanem azért is, mert azt figyeltem meg, hogy sokaknak ezek teljesen újak, amikor az autóban ülünk, és szívesen közvetítek olyat is, ami a vezetés technikáján és a szabályokon túl is segíti kicsit a közlekedéseteket :) 

további kellemes ünnepek közti remélhetőleg pihenést nektek, a látványos térkép megtalálásáért pedig különös köszönet illeti  Olivér Varga - t, az én legkedvesebb térképészemet �

A bejegyzés trackback címe:

https://bekesvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr5016504586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása