a fiúk mindent tudnak, főleg vezetni
2021. április 17. írta: easternsugar01

a fiúk mindent tudnak, főleg vezetni

 


 hát igen, a fiúk nem sírnak, és ahogy a világra jönnek, kisautót tologatnak, aztán meg nagyot, aztán megtanulnak aputól vezetni a hátsó kertben, utána valahogy egyből tudnak szerelni is, meg tájékozódni. 

aki nem, az nem férfi, nem vitás, ezek a dolgok valahogy csak úgy vannak. 

van nekem egy-két kedves férfi ismerősöm, akik egész komolyan tartanak attól, hogy mit fog róluk gondolni a világ, ha nem vezetnek hibátlanul, illetve ha nem cserélnek olajat, akkumulátort, fékbetétet otthon a saját szakállukra, csak azért, mert ha valaki FÉRFI, ez alap. 

vicces módon kicsit mindenkiben benne van ez a reflex, bármely szomszédot megkérdezzük, hogy hogy kell kereket cserélni, ha férfi, mert akkor valahogy bízunk abban, hogy tudja. 

a nőt kétkedve fogadjuk, én is saját magamat, ráadásul én tényleg egyáltalán nem vagyok szerelő. pont annyit értek az autószereléshez, mint a tapasztalt anyuka az emberi test gyógyításához: kiszedi a kézből a szálkát, felkeni a betadint a megfelelő helyre, és elég pontosan tudja, mikor kell a Heim Pál kórházba rohanni a gyerekkel, nem izmozik azon, hogy ő majd ellát otthon egy belső vérzést. 

az embernek, ha van egy ideje autója, tapasztalatból megtanul egyet-mást, ha nem áll neki ezerrel ellen, például (sajnos) abból a megfontolásból, hogy ő nő, az ilyet neki nem kell tudni. 

a férfiak viszont úgy jönnek a világra, hogy ezeket a dolgokat egyszerűen tudják. 

el is várják maguktól, sőt egymástól is sokszor, ezen megy a méricskélés. 

kedves férfi ismerősöm azzal is szokott jönni nekem, hogy én bátran megkérdezhetem a szervizben, hogy mégis mi az a kardántengely és pontosan mire való (szoktam ilyenekkel fárasztani a szerelőmet), őt bezzeg ugyanezért hülyének néznék, mert a férfi az egyszerűen tudja a kardántengelyt, meg csuklóból azt is, hogy merre van a Pilóta utca (ott van bezzeg a táblán, faszfej, az is ki van írva!)

különben olyan lesz, mint egy nő, annál meg ugye nincs nagyobb szégyen. 

na most egyrészt, attól, hogy férfi vagy nő valaki, miért tudna alapvetően szakismereteket? 

minden férfi tud burkolni, hegeszteni, villanyt szerelni? hát ezt én inkább nem próbálnám ki, ha lehet. 

másrészt miért kéne neki? ha valaki soha életében nem foglalkozott valamivel, akkor honnan tudná? 

ha nem Szegedre valósi, mégis honnan kéne fejből tudnia Szeged utcáit? 

és harmadrészt, azon túl, hogy egyébként ez egy szakma, az autók egyre bonyolultabb informatikai konstrukciók. már rég nem úgy van, mint harminc éve, hogy a nagyfater a sufniban megbütykölte a Wartburgot, meg beleöntött ezt-azt, és akkor jó volt még három hónapig. hanem úgy, hogy ha nem értesz az informatikai háttérhez, jön egy kis meghibásodás, aztán az ajtót sem tudod kinyitni, mert nem enged a rendszer. 

a mai autókat nem lehet amúgy két drót összedugásával sem elindítani, mint Cserhalmi György a csodálatos Dögkeselyűben. 

ez már egy teljesen másik szakma, nevetséges elvárni a nemi alapon való mindentudást. 

talán lassan kikopik az is, hogy férfiak komolyan ilyenekkel revolverezzék egymást, mindenféle irreális elvárásokat támasztva egymással szemben, és a nők is nyugodtan leakadhatnak arról, hogy bármiféle szakismeret az embernek csak úgy a vérében van. 

ettől függetlenül egy autó egy minimum egytonnás, életveszélyes gép, egyáltalán nem baj, ha az ember nincs teljesen vakon abban az ügyben, hogy melyik baj mit jelenthet, melyik a jó-lesz-az-úgy-is, melyiknél tehetünk valami apróságot házilag, és melyiknél kell sürgősen szerelőhöz vonulni, mert hát ha belegondolunk, ugyanez igaz a saját testünkre is. 

de ez a nőknek is feladat, mert ugye ők is vezetnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://bekesvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr1616504658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása