nemegészen autós lelkizések 7. - olcsó szeszek
2022. június 22. írta: easternsugar01

nemegészen autós lelkizések 7. - olcsó szeszek

gettyimages-2368480.jpgkérek szépen nyolc Becherovkát, mondtam a pultosnak valami nagyon régi nyár elején, amikor az ilyesmi még legitim volt, valamilyen ferencvárosi kocsmában, mert úgy gondoltam, hogy ebből akkor most négy a tiéd, négy az enyém.

nyáron ismertelek meg, kamaszkorom legszebb nyarán a Balatonon, aztán lett valami történet, aztán megint mégsem lett, aztán tulajdonképpen nem volt sosem, de hiszen ez volt maga a történet. megittuk a nyolc Becherovkát a ferencvárosi kocsmában, még bőven bent lehetett dohányozni, de ki akart volna bent dohányozni, ha egyszer forró volt az aszfalt a nyári estéken, és kint is lehetett ülni, aztán járni kocsmáról kocsmára, aztán jött a köztéri ivászat.  így voltunk mi minden júniustól szeptemberig, az estéken, amikor jártuk a várost, a köztereket, néha összesúrlódó vállal, elnézést, mondtuk, aztán nem mondtuk. a Balaton is te voltál, Badacsonytördemic vasútállomáson a sínek fölött rezgő forró levegő, a részeg esték, hetvenegyes út, összenézés a Becherovka fölött, hosszú éveken át minden nyáron. 

akkor kezdődött a nyár, amikor megkezdtük a köztéri ivászatot, végigsétálva a Gellért hegyen, kikötve valami méltatlan ivóban. mindig majdnem-történet, tulajdonképpen senki sem értette, miért csak majdnem, de hisz ez volt a lényeg, a szívfájdalom és olcsó szeszek, amit épp megengedhet az ember húszévesen, Ferencvárosban, a Szabadság hídon, a Dunát nézve, vagy a Feneketlen tavat, mikor éppen hol nyílt az üveg. 

tizenévvel később erről írta a számait a Wellhello, kinek ne lenne ilyen története, fiúk, lányok, macerás ügyek, Budapest, nyári esték. 

mondja az ember, hogy aztán meg felnőttünk, családmeló, gyerekkelnyaralás, skodakombi, a nyár is arról szól, hogy Lacikám, mikor mentek Horvátba a családdal, hűtőláda a csomagtartóban, ilyen az élet.

aztán áll az ember nyáron a kelenföldi pályaudvaron a csatlakozásra várva, a pályaudvarokon végtelen az idő valahogy, vibrál a forró levegő a sínek fölött, ugye, és akkor valahogy találkozol valakivel, akit sosem ismertél, csak az elemeit ismered, és ott találod magad, hogy a diszkrét délutáni kávéból valahogy nem az lesz, aminek lennie kell, ahogy lenni szokott, hogy üzenetek, aztán telefonok, aztán találkozások, aztán meg a rendes kifutás. 

hanem hogy egyszercsak ülsz különböző köztereken sörökkel, igazán nem kéne, mondod magadnak, hogy hétig, na jó, kilencig, és ottfelejtődsz a helyeken, egyik a másik után, játszótereken, pocsék talponállókban. már kinőttél ebből, bizonygatod magadnak szerdán hajnali kettőkor, már kinőttél ebből, hogy a söröző előtt a Nyugatinál a forró aszfalton idd a Becherovkát valakivel, aki azt mondja, a benzinkutaknál jobban már csak az állomásokat szereti, és ott, akkor el is mennél  bármelyik vonattal bármelyik állomásra. és pedig van ebben valami, hogy amikor az ember nyáron csak egy másnapi jegyért megy be a Nyugatiba, azonnal érezni azt a végtelen időt, a sínek fölött a forró levegőt, amitől pályaudvar a pályaudvar, hogy le kéne ülni egy padra újságot olvasni, nem sietni. 

ülsz két héttel később kedd éjfélkor a resti előtt a Boráros téren, augusztus, nem mozdul a levegő, összeütköző vállak, elnézést, mondod, ebben a másik univerzumban, a nyolc Becherovkából már valami talán kicsit felnőttebb ital lett, de a lényeg változatlan, eszmélsz rá, hogy ez ugyanaz a történet, a majdnem, a szívfájdalom, olcsó szeszek, hát nem változott semmi mégsem, pedig nem is vagy ilyen, hogy restik meg egyáltalán.

aztán arra gondolsz, hogy ugyanez lesz-e majd hatvanévesen, ugyanez lesz-e majd mindig, és akkor mennyire lesz majd kínos, hogy szeszben mérik a fiatalságot, hogy ugyanúgy mész-e majd valaki mellett át a Duna fölött, összesúrlódó vállal, elnézést kérsz, és a város emlékezni fog erre is, az összes majdnemre, arra is, hogy nem nőttél fel akkor mégsem. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bekesvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr9117864051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása