akarsz életet menteni? indexelj.
2021. május 06. írta: easternsugar01

akarsz életet menteni? indexelj.

letoltes_1.jpegigen sokat hallani az autózásról való diskurzusokban, hogy a sok paraszt nem indexel, meg a drága, menő autókba nem szereltek irányjelzőt (lásd a nem tudom, mennyire ismert szólást arról, hogy ha fölöslegesnek érzed a munkádat, gondolj azokra, akik a BMW-gyárban az indexkart szerelik be). 

nos, hát ez akármennyire is közhely, annyira igaz és fontos dolog. most nyilván nem mondok újat, de van ilyen. 

a városban elég sokat közlekedek motorral, és a legtöbbször teljes adrenalinkészültségben várom, hogy a szomszéd sávból ki fog indexelés nélkül elém jönni, árgus szemekkel figyelem a sorban lévő autók mozgását, hogy na, na, mikor, és mindig van legalább egy. azért jó, hogy megismertem a közlekedésnek ezt az új szemszögét is motorosként, mert így első kézből tudok róla tudósítani, hogy ez halálosan ijesztő. 

jelzem, autóból is az, és bringáról is, de talán motoron ülve a legrosszabb. autóval megúszhatja az ember az ilyesmit kis karcolással, bringával is van esély vészfékezni 20-30 közötti sebességről, bár egyik sem vidám, de például a robogós pizzafutárt nyugodtan meg lehet így ölni vagy nyomorítani egész életére. 

van egy másik jelenség is, amit én "civilben", vagy az órák során tanítványommal együtt is tapasztalok:

az ember, aki indexel ugyan, de csak tessék-lássék, vagyis akkor, amikor már a fél autót áttolta a másik sávba, vagy már hetvenről húszra lassított kanyarodáshoz. hogy úgy mondjam, ez már halottnak a csók. 

úgyhogy nagyon egyszerű dolgot ismételünk ma, kedves gyerekek. 

a sávváltás vagy kanyarodás alapja a

KÖRÜLNÉZÉS

utána az

IRÁNYJELZÉS

és majd csak utána jön a mozdulat maga. 

sokszor mondom a tanítványaimnak, hogy nézz előre, és (majdnem) mindent ki tudsz számítani előre. például nézd csak, ott az a kocsi előttünk, most indexel, tehát be fog ide jobbra kanyarodni, erre készüljünk fel, vagyis lassuljunk le, mert ő is le fog, nézd, mindjárt kigyullad a féklámpa, és akkor tényleg. micsoda öröm, kiszámíthatóság! 

ez volna ennek a társasjátéknak, amit közlekedésnek hívunk, az alapszabálya. ha nem kiszámítható legalább az, amit azzá lehet tenni, akkor a fene megette az egészet. 

ha index nélkül fordulsz, pláne váltasz sávot, nem lehet majd tudni, hogy mikor fogsz lelassulni, merre mozdulsz, ez a mögötted jövő autósnak ijesztő, a motorosnak és bringásnak életveszélyes. 

ha autópályán vagy, akkor a nagy sebesség miatt mindenkinek életveszélyes a környezetedben.

egyébként az elmúlt pár évben tapasztalok javulást ebben az utakon, de mondjuk a minap az egyik tanítványommal kimentünk az M3asra, és egész konkrétan talán 20% volt, aki jelzett irányt, mielőtt előzött volna. 

most így hogy mondjam neki azt, hogy bízzunk a többiekben is? 

 

melyik irányváltásnál nem kell irányt jelezni? 

körforgalomba behajtás és kanyarodó főútvonal. ennyi. 

 

ha kijössz a körforgalomból, igen, akkor is kell, sőt. 

különben a többi szerencsétlen honnan tudná, hogy mikor akarsz kijönni? 

mai leckénk, hogy az irányjelző életet ment, ne te legyél az, aki megöli a pizzafutárt, mert nem ér ki a kaja. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bekesvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr9916523892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása