te szoktál jógázni?
2021. április 17. írta: easternsugar01

te szoktál jógázni?

 

 

 

a képen Anna szerepel, aki mindig meditál egyet vezetés előtt, és rendszeresen jógázik is.

akik járnak hozzám, már jól ismerhetik a kedvenc kérdéseim egyikét : szoktál jógázni? (a másik kedvemc kérdésem az, hogy szoktál - e bringázni, de ezt majd legközelebb fejtem ki.)

 

azt tapasztaltam, hogy azok a tanítványaim fejlődnek a leggyorsabban, akik szoktak jógázni.

nyilván nem kötelező autóvezetéshez, de minden szempontból nagyon jót tesz neki. persze, mindennek jót tesz, mint minden testmozgás, de nem csak ezért. 

a rendszeres jógázók könnyebben koncentrálnak, van módszerük arra, hogy stresszes helyzetben lenyugtassák magukat (persze ezért vagyok itt én is, de mennyivel könnyebb a dolgom, ha van segítség :)).

 

sok hasonló dolog van a vezetésben és a jógában.

iszonyú fontos dolog például a tesstudatosság, ami azoknak persze nem tűnik fel, akik egész fiatal koruk óta vezetnek, mintha csak levegőt vennének, és észre se veszik, mennyi bonyolult dolgot csinálnak közben a testükkel, és hányfelé figyelnek. 

annál inkább feltűnik viszont azoknak, akik felnőtt korukban kezdik, vagy kezdik újra, és nem alapértelmezett üzemmódjuk a vezetés. 

 

észreveszed például, hogy az elindulás, vagyis a kuplung felengedése és a gáz megnyomása jó ütemben, igényli azt a képességet, hogy a két lábadat egyszerre mozgasd külön irányba?

ha eközben még a kormányt is tekerned kell, akkor a kezeddel is valami mást csinálsz, és még figyelsz is magad köré.

az ilyesmi sokkal könnyebb, ha van bizonyos testtudatod, tudod tudatosan irányítani a testrészeidet. tudod például kontrollálni a lábad mozgását (akkor szokott kiderülni, hogy ez nem is feltétlenül egyszerű, amikor azt mondom, hogy szép lassan engedd fel a kuplungot, és nyomj hozzá egyenletes, kevés gázt. az utóbbi remekül látszik a fordulatszámmérőn: meg tudod-e tartani azt az egyenletes, kicsi gázt úgy, hogy nem esik vissza, de nem is pörög fel ötezerre? na ugye.)

 

aztán ott van még a testtartás is. nem is veszed észre, hogy ha koncentrálnod kell egy ilyen stresszes feladatra, amihez még nem vagy hozzászokva, begörcsöl a nyakad, ahogy előre figyelsz, felhúzod a vállad, összeszorítod a fogad. begörcsöl például az alkarod is, ahogy fogod a kormányt, és ha görcsös a kezed, nehezebb is megtartani az egyenest.

 

mindenkit ezzel gyötrök általában úgy ötpercenként: engedd le a vállad, dőlj hátra, lazítsd el az arcizmaidat. mint valami jógaórán, ez itt is nagyon fontos, görcsösen sokkal nehezebb figyelni, és már magától a befeszült tartástól is százszor stresszesebb leszel, így kicsit öngerjesztő is a folyamat. 

 

pedig ha sikerül egy kicsit lelazulni, vezetni élvezet. és hát ahogy gyakorlod, persze sikerül is, de ha eleve ismered azt a mozdulatot, hogy például hogyan lazítsd el a felsőtestedet, és hogyan engedd le a vállad, és hogyan lélegezz egyenletesen, akkor sokkal könnyebb mindez.

 

van aztán olyan is, akivel kilégzésre háromig számolva szoktuk felengedni a kuplungot, mert ha az ember ezt nem sieti el, akkor nem olyan bonyolult művelet, csak a stressz nehezíti. 

 

én is szoktam az órák között nyújtani es légzőgyakorlatozni, mert nincs az az ember, akinek ez nem tenne jót, stressz ellen főleg, és most soroltam fel egy csomó mindent, amire észrevétlenül van jó hatással a jóga, és nem csak a tornázás része, hanem a koncentrált légzés, a koncentrált figyelem, a stresszcsökkentő technikák, a testtudatosság. 

 

végülis házalhatnék ezzel a dumával ilyen ezoterikus körökben is, mondjuk egy olyan névjeggyel, hogy holisztikus szemléletű autóvezetési tanácsadó, szerintem hatalmas kaszálás is lehetne, de ezt a hülyeséget meghagyom másnak �

 

viszont akár vezettek, akár nem, jógázzatok, akár csak öt perceket is, elkepesztő jó hatással van testre és lélekre is, komolyan mondom. egy komolyan jógázó barátnőmmel egyszer csinálunk is majd pihenj öt percet az autópályán, és nyújts közben videót is �

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bekesvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr5216504542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása